Turcan Wood Modeling, Arad

Pentru început, povestește-ne puțin despre tine…

De obicei imi vine greu sa povestesc lucruri despre mine….imi este mereu mai usor sa discut despre ce fac in prezent si ceea ce mi-as dori sa realizez in viitor. Dar…pot spune ca sunt un tip cu o viziune mare, un sufletist, extrem de pasionat de domeniu in care activez, perseverent, ambitios si chiar uneori incapatanat – ajuta uneori aceasta caracteristica, nu e tot timpul un defect.

Care a fost primul pas spre lumea antreprenorială?

Totul a plecat de la momentul in care mi-am spus: “Asta e! Nu mai ai nimic de pierdut ci doar de castigat”. Am lasat atunci orice semn de intrebare deoparte si am actionat. Avand in spate experienta suficienta in domeniul productiei de mobilier si vazand nevoia existenta pe piata, atat

Cum ai ajuns la Vitas?

Se spune ca atunci cand iti doresti cu adevarat un lucru, nu trebuie sa te intrebi prea mult CUM il vei realiza. Lucrurile se vor aseza mereu in directia dorita de tine, intr-o forma sau alta. Si eu aveam nevoie de finantare, fiind la inceput de drum – si am fost sigur, chiar m-am incapatanat sa cred ca voi gasi o solutie care sa raspunda dorintei mele. Stand in parcarea unui hypermarket, cazut asa pe ganduri, asteptand pe cineva, am vazut sigla firmei VITAS. Am dat un search pe google si am zis: PERFECT! EXACT CE AM NEVOIE!

Cum te-a ajutat creditul de la Vitas? In ce scop ai folosit creditul?

Ajutorul venit de la VITAS a fost utilizat pentru dotarea atelierului cu tot felul de utilaje, scule de mana, necesare la montaj, accesorii, cleme, freze, consumabile, etc, practic am putut sa fac un „facelift” sculelor existente in atelier. Aceste achizitii m-au ajutat sa imi cresc productivitatea, sa muncesc mai usor si implicit, sa fiu mai profitabil.

Ce ti-a placut/ai apreciat cel mai mult in relatia cu Vitas?

La VITAS am gasit exact ceea ce am asteptat: promptitudine si rapiditate in oferirea de solutii, amabilitate maxima, grija pentru client si afacere, intelegerea specificului activitatii si a nevoii de creditare.

Am apreciat ca nu au incercat sa imi vanda cu orice pret un anumit produs astfel ca m-am simtit realmente ascultat si inteles. Mai mult decat atat, am fost incurajat sa intru in competitia „Declaratia de independenta 2017”, concurs de planuri de afaceri organizat de Vitas, castigand  PREMIUL II, ceea ne m-a bucurat enorm si nu pot decat sa le multumesc si sa ii recomand tuturor.

Ai mai cautat solutii de finantare a afacerii tale inainte de Vitas, cum ti s-a parut piata asta? Ce asteptari ai avut si nu au fost indeplinite?

Am incercat sa gasesc si alte solutii pentru nevoia mea de la acel moment si la alte firme deoarece nu stiam de VITAS. Ca START UP, in 2017, era foarte greu sa accesezi o creditare, necesita mult timp analiza/procesarea dosarului si acordarea efectiva a banilor, ori timpul este esential in orice, cu atat mai mult intr-o afacere. Ca sa nu mai discut ca la unele firme nici nu poti avea o discutie pana ce nu aveai 2 ani vechime a firmei, plus dobanzi variabile, etc.

VITAS a fost alaturi de mine, mi-au impartasit viziunea, oferindu-mi rapid si concret atat solutii cat si banii de care aveam nevoie la acel moment.

Care a fost parcursul afacerii tale? cat de mult a contat sprijinul oferit de Vitas?

Din momentul infiintarii firmei si pana in prezent am avut grija ca sa fructific zi de zi ceea ce am planificat anterior si ceea ce mi s-a oferit.

Ne bucuram de clienti stabili, care revin cu comenzi, de clienti multumiti care ne recomanda cu caldura altora. Satisfactia lor deriva, in primul rand, din lucrul bine facut, dar si datorita serviciilor oferite mereu prompt si fara ezitare.

Iar in domeniul nostru, a productiei de mobilier, lucrul bine facut nu se poate realiza decat cu utilaje, scule adecvate, performante- de aceea VITAS, prin ajutorul financiar oferit, este parte din rezultatul nostru de azi.

Ce sacrificii și compromisuri crezi că necesită o viață în mediul afacerilor?

Sacrificiu – este un cuvant cam greu pentru mine, deoarece nu vad lucrurile asa. Parca mai mult ma sacrificam inainte cand nu aveam aceasta afacere. Pasiunea pentru domeniul acesta nu ma lasa sa obosesc, poate suna exagerat dar asa este. Uneori poate ajungi sa sacrifici partea de socializare cu prietenii, familia, deoarece tu esti mereu focusat pe gasirea de solutii, imbunatatirea proceselor in afacere si nu toata lumea ar dori sa te asculte discutand despre asta de fiecare data …

Ce sfaturi ai pentru cei ce îți doresc să devină antreprenori?

Sfaturile ar trebui sa le ofere antreprenorii cu mult mai multa experienta in spate, bazata pe rezultate bune, esecuri, pentru ca toate fac parte din succes.

As putea spune ce am invatat pana in prezent, din aceasta calatorie nebuna:  sa ai experienta in domeniu, sa vrei sa te dezvolti continuu, sa ai curaj sa iei decizii si sa crezi in produsul tau, sa iti cunosti clientii, sa urmaresti piata si sa te promovezi ….si nu in ultimul rand, sa ai rabdare!

Ce planuri de viitor ai?

Planul este unul maret dar iau lucrurile cu rabdare, zi de zi, luna de luna, an cu an. Sunt multe variabile care modifica planul initial, ramane doar sa urmaresti indeaproape pentru a putea corecta urgent eventuale abateri.

De aceea planificam totul gradual, analizam constant de unde am plecat, unde suntem si ce sa facem in plus ca sa ajungem la ce am targetat pentru viitor.

Mi-ar fi placut sa realizez genul de afacere care sa reuneasca o comunitate mai mare de angajati, ca intr-o familie, sa reaprind interesul oamenilor pentru acest domeniu, dar conditiile actuale nu imi sunt favorabile. Viitorul este din ce in ce mai mult legat de tehnologie si mai putin de resursa umana. Dar cine stie, poate revolutionez eu si acest aspect, intr-un proiect viitor, daca timpul va fi ingaduitor cu mine!